Kan ris redde vannskadet mobiler ??

Ris kan faktisk gjør deg mett og deilig å spise i middag, i følge diverse kjerringråd – brukes til mange ting i husholdningen. Så langt er vi enige. Det ris imidlertid ikke kan gjøre, er å redde en fuktskadet mobiltelefon. Faktisk vil du, i de fleste tilfeller, gjøre problemet verre ved å legge din nylig døpte telefon i ris – særlig dersom den fortsatt er slått på.

La oss si det i kor – ris er mat, ikke et verktøy!

Henger du fortsatt med? Bra! La oss gå inn i materien på årsakene til at å legge telefonen din i ris – eller gåsedun eller frottèhåndklær, for den saks skyld – ikke vil redde telefonen din fra fuktskaden den har pådratt seg:

Korrosjon skjer umiddelbart når en telefon treffer vann eller pådrar seg vannskade. Noen ganger vil korrosjonen påvirke viktige komponente i telefonen, andre ganger ikke. Hvis man klarer å motstå fristelsen til å slå telefonen med vannskade på igjen, før den har tørket skikkelig – har man innimellom flaks. Dersom telefonen tilfeldigvis ligger i en rispose mens den tørker og den virker ok i etterkant, tror man selvsagt at det er risens fortjeneste. Det er det ikke. Selv om telefonen ser ut til å fungere, vil den ha oksidert loddetråd som er svekket og sprø. Korrosjonen vil kunne fortsette å spre seg innvendig i telefonen og alt vil se ok ut på utsiden. Dette er vanligvis midlertidig flaks.

Den faktiske løsningen på å reparere en telefon med vannskade, vil være å demontere telefonen, rense den i alkohol for å fjerne korroderte deler og rengjøre delene nøye. Vi har beskrevet hele prosedyren for fuktskadereparasjon punkt for punkt – og skal det ha noen hensikt å forsøke dette, må man lese hele veiledningen.

  • Minimer eksponeringen for vann så mye som mulig.
  • Slå av enheten umiddelbart.
  • “Lens” telefonen for så mye vann som mulig
  • Fjern telefonens batteri – dersom du kan se at det har vært utsatt for vann, må du fjerne og bytte ut batteriet
  • Fjern hovedkortet og andre deler som virker korroderte (unntatt kameraet og skjermen) og legg dem i 90% isopropylalkohol.
  • Rens disse delene, tørk alkoholen og monter delene omhyggelig sammen igjen. 

Dette er ikke en kort og enkel prosess. Dersom telefonen din i tillegg er vannbestandig på noen måte, kan du kompromittere tettheten ved å åpne den. Dersom du ikke har midler, kunnskap eller tid til å gjennomføre prosessen som beskrevet over eller betale et kvalifisert verksted til å gjøre det, vil det beste være å la telefonen med vannskade tørke ved å åpne den og la den lufttørke så godt som mulig i et støvfritt miljø.

Innsiden av en fuktskadet mobiltelefon som har ligget i ris. Det taler for seg selv.

Vil det hjelpe å bare åpne og tørke enheten? Bedre enn du tror og bedre enn ris. Både, silikagel, katteull, couscous og 2 typer havregryn trekker til seg mer fuktighet enn ris, faktisk. Testing viser at telefoner med vannskader, som åpnes og som får lov til å ligge og tørke i fred, har best forutsetning for å kunne reddes fra drukningsdøden. 

Vi forstår at vi med dette innlegget, tross det tydelige budskapet som motarbeider ris som vidunderkur, vil bidra til å øke søkeresultatene på “våt telefon” og “ris”, men det får vi leve med. Alt vi kan gjøre er å være tydelige på at ris er mat, ikke et verktøy – og be deg om å spre budskapet. Og selvfølgelig, tilby deg en mulighet til å fikse din telefon med vannskade på et kvalifisert verksted, i stedet for i en risbolle hjemme på kjøkkenbenken.